Catering dietetyczny – zalety i wady

W ostatnim czasie zapanował istny boom na catering dietetyczny, zwany dieta pudełkową. Firm oferujących tego typu usługi przybywa niemal z każdym dniem i prześcigają się one w różnorodności oferty. Coraz więcej osób zastanawia się nad skorzystaniem z ich usług. Co watro wiedzieć, zanim się zdecydujemy? Oto kilka największych zalet i wad dietetycznego cateringu.

Catering dietetyczny – zalety

Niewątpliwie największą zaletą diety pudełkowej jest wygoda i oszczędność czasu. Planowanie i przygotowywanie zdrowych posiłków jest pracochłonne i wymaga wiedzy i uwagi. Zamawiając catering do domu, oszczędzamy sobie więc mnóstwo pracy i zachodu.

Unikamy też czytania etykiet produktów w sklepach czy analizowania składów posiłków w restauracjach i bufetach. Dania dostarczane nam w pudełkach są bowiem zawsze przygotowane według ustalonych wytycznych. Taka dieta przyniesie zatem ulgę szczególnie alergikom i posiadaczom nietolerancji pokarmowych.

Dieta pudełkowa to także prosty sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów czy utrzymanie wagi. Ustalając odpowiednie menu i nie wykraczając poza dostarczane nam posiłki, gwarantujemy sobie schudnięcie bez liczenia kalorii i gotowania. Usługa ta pozwala także na nauczenie się kontroli porcji i przyzwyczajenie do zdrowej kuchni.

Posiłki dostarczane przez catering dietetyczny są też po prostu często bardzo smaczne, kolorowe i, co niezwykle ważne – różnorodne. Różnorodna dieta to podstawa do zachowania zdrowia, a łatwo o tym zapomnieć ustalając jadłospis samodzielnie.

Catering dietetyczny – wady

Catering dietetyczny oczywiście nie jest pozbawiony też wad, które należy wziąć pod uwagę przed zamówieniem diety. Przede wszystkim dla wielu osób wciąż zaporowym jest koszt takiej usługi, który często przekracza tysiąc złotych miesięcznie. Nie warto też oszczędzać, ponieważ cena zazwyczaj idzie w parze z jakością. Niektórym jednak brak konieczności myślenia o planowaniu posiłków służy w bardziej efektywnej pracy, która może przełożyć się na wyższe zarobki.

Należy również wziąć pod uwagę, że catering ma ustalony jadłospis, więc wszelkie zachcianki nie mają racji bytu. Rozwiązanie to może się zatem nie sprawdzić u osób bardzo wybrednych i lubiących spontanicznie decydować o jedzeniu.

Warto pamiętać także, że wygoda, jaką oferuje catering dietetyczny uzależnia i powrót do samodzielnego gotowania po zakończeniu abonamentu może być trudny.

Porada Zielonego Kota

Jednym z najważniejszych elementów zdrowego stylu życia jest odpowiednio zbilansowana dieta. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, należy spożywać produkty z różnych grup żywności, tzn. dbać o urozmaicenie posiłków, tak aby codziennie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych – białek, węglowodanów, tłuszczów, a także witamin i składników mineralnych.

Według specjalistów to produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii. Mleko i produkty mleczne również powinny być stałym elementem codziennej diety. Nie może w niej zabraknąć także warzyw i owoców. Poza tym mięso należy spożywać z umiarem – najlepiej zastępować je rybami i roślinami strączkowymi.

Specjaliści zalecają, by ograniczyć spożycie soli oraz tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, a także unikać cukru i słodyczy. Komponując codzienny jadłospis, najlepiej kierować się informacjami zawartymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia, pamiętając, że należy spożywać 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny).

Jednym z najważniejszych elementów zdrowego stylu życia jest odpowiednio zbilansowana dieta. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, należy spożywać produkty z różnych grup żywności, tzn. dbać o urozmaicenie posiłków, tak aby codziennie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych – białek, węglowodanów, tłuszczów, a także witamin i składników mineralnych.

Według specjalistów to produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii. Mleko i produkty mleczne również powinny być stałym elementem codziennej diety. Nie może w niej zabraknąć także warzyw i owoców. Poza tym mięso należy spożywać z umiarem – najlepiej zastępować je rybami i roślinami strączkowymi.

Specjaliści zalecają, by ograniczyć spożycie soli oraz tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, a także unikać cukru i słodyczy. Komponując codzienny jadłospis, najlepiej kierować się informacjami zawartymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia, pamiętając, że należy spożywać 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *