Catering dietetyczny – zalety i wady

W ostatnim czasie zapanował istny boom na catering dietetyczny, zwany dieta pudełkową. Firm oferujących tego typu usługi przybywa niemal z każdym dniem i prześcigają się one w różnorodności oferty. Coraz więcej osób zastanawia się nad skorzystaniem z ich usług. Co watro wiedzieć, zanim się zdecydujemy? Oto kilka największych zalet i wad dietetycznego cateringu.

Catering dietetyczny – zalety

Niewątpliwie największą zaletą diety pudełkowej jest wygoda i oszczędność czasu. Planowanie i przygotowywanie zdrowych posiłków jest pracochłonne i wymaga wiedzy i uwagi. Zamawiając catering do domu, oszczędzamy sobie więc mnóstwo pracy i zachodu.

Unikamy też czytania etykiet produktów w sklepach czy analizowania składów posiłków w restauracjach i bufetach. Dania dostarczane nam w pudełkach są bowiem zawsze przygotowane według ustalonych wytycznych. Taka dieta przyniesie zatem ulgę szczególnie alergikom i posiadaczom nietolerancji pokarmowych.

Dieta pudełkowa to także prosty sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów czy utrzymanie wagi. Ustalając odpowiednie menu i nie wykraczając poza dostarczane nam posiłki, gwarantujemy sobie schudnięcie bez liczenia kalorii i gotowania. Usługa ta pozwala także na nauczenie się kontroli porcji i przyzwyczajenie do zdrowej kuchni.

Posiłki dostarczane przez catering dietetyczny są też po prostu często bardzo smaczne, kolorowe i, co niezwykle ważne – różnorodne. Różnorodna dieta to podstawa do zachowania zdrowia, a łatwo o tym zapomnieć ustalając jadłospis samodzielnie.

Catering dietetyczny – wady

Catering dietetyczny oczywiście nie jest pozbawiony też wad, które należy wziąć pod uwagę przed zamówieniem diety. Przede wszystkim dla wielu osób wciąż zaporowym jest koszt takiej usługi, który często przekracza tysiąc złotych miesięcznie. Nie warto też oszczędzać, ponieważ cena zazwyczaj idzie w parze z jakością. Niektórym jednak brak konieczności myślenia o planowaniu posiłków służy w bardziej efektywnej pracy, która może przełożyć się na wyższe zarobki.

Należy również wziąć pod uwagę, że catering ma ustalony jadłospis, więc wszelkie zachcianki nie mają racji bytu. Rozwiązanie to może się zatem nie sprawdzić u osób bardzo wybrednych i lubiących spontanicznie decydować o jedzeniu.

Warto pamiętać także, że wygoda, jaką oferuje catering dietetyczny uzależnia i powrót do samodzielnego gotowania po zakończeniu abonamentu może być trudny.

Porada Zielonego Kota

Prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna zapobiegają nadwadze, otyłości i innym przewlekłym żywieniowozależnym chorobom niezakaźnym, takim jak choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, osteoporoza czy nowotwory. Zdrowy styl życia to przede wszystkim częste spożywanie warzyw i owoców, wybieranie tłuszczów pochodzenia roślinnego zamiast tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ograniczenie spożycia soli, niepalenie tytoniu, a także większa aktywność fizyczna.

Produkty zbożowe dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Są również źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor oraz witamin, przede wszystkim z grupy B oraz witaminę E. Wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna, w trakcie którego usuwane są zewnętrzne części bogate w składniki odżywcze. Większą zawartość witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego mają grube kasze i pieczywo razowe.

Warzywa i owoce są źródłem antyoksydantów, włókna pokarmowego, cennych witamin (zwłaszcza witaminy C oraz B-karotenu). Dostarczają organizmowi kwas foliowy, wapń, potas, magnez i sód. Zawarta w owocach i warzywach nierozpuszczalna oraz nieulegająca trawieniu w przewodzie pokarmowym frakcja błonnika reguluje jego perystaltykę, zapobiegając zaparciom. Błonnik korzystnie wpływa również na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Owoce zawierają dużo cukrów prostych, dlatego warto spożywać więcej warzyw: sałatę, szpinak, cykorię, pomidory, rzodkiewki, ogórki, selera naciowego, kapustę (zwłaszcza pekińską), brokuły, kalafiora, cukinię, kabaczka, bakłażana, fasolkę szparagową, szparagi.

Mleko i przetwory mleczne to główne źródła wapnia w diecie. Dostarczają białko o wysokiej wartości biologicznej, witaminy z grupy B (głównie B2), witaminy A i D oraz składniki mineralne: magnez, potas i cynk.

Tłuszcz mleczny zawiera nasycone kwasy, dlatego warto wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu. Nasycone kwasy tłuszczowe występujące głównie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, zwiększają stężenie cholesterolu w surowicy krwi. To zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Mleko odtłuszczone nie zawiera witaminy A i D, natomiast ilość wapnia, witaminy B2 i białka się nie zmienia.

Zacznij jeść więcej. Ta rada wydaje się z pozoru bez sensu, bo zwykle złe nawyki żywieniowe to miedzy innymi przejadanie się, jedzenie zbyt dużej ilości słodyczy itp. W zdrowym odżywianiu chodzi jednak o jedzenie większej ilości odżywczego jedzenia. A zatem – zacznij jeść więcej odżywczych posiłków. Takich, które odżywią i nawodnią twoje ciało. Zacznij dobrze myśleć o swoim ciele i bądź dla niego miły dając mu codziennie witaminy, minerały, dobre tłuszcze i niezbędne do życia węglowodany złożone. Kiedy robisz zakupy przez internet, to wybieraj produkty ekologiczne, bo są one bardziej bezpieczne dla naszego organizmu i wolne od szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Pamiętaj, że głodzenie się nie ma sensu – bardzo długie przerwy między posiłkami negatywnie wpływają na tempo przemiany materii. 

A zatem w zdaniu jedz więcej chodzi o:

  • Unikanie długich przerw między posiłkami – niedopuszczanie do uczucia wielkiego głodu
  • Jedzenie odżywczych posiłków – takich, które odżywią twój organizm
  • Jedzenie w mniej więcej stałych porach – nasz organizm bardzo lubi regularność
  • Dopasowanie wielkości posiłków do potrzeb – po zjedzonym posiłku powinniśmy być najedzeni, a nie głodni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *