Sztuka dobierania zasłon do pomieszczeń

Jak dobrać zasłony?

Wykonane z jakościowych tkanin i dopasowane do wnętrza zasłony sprawiają, że pomieszczenia nabierają przytulności i klimatu. Oczywiście przysłaniamy okna nie tylko dlatego, by pokój zyskał na wyglądzie, w grę wchodzą także względy praktyczne. Jeszcze zanim wybierzesz tekstylia do swojego domu lub mieszkania, zastanów się, jaką funkcję mają spełniać. Czy zależy Ci jedynie na efekcie dekoracyjnym, a może chcesz ograniczyć oślepiające Cię promienie słońca? A może w grę wchodzą irytujące spojrzenia sąsiadów? Kolejnym ważnym zagadnieniem, na które musisz zwrócić uwagę jest typ pomieszczenia, w którym chcesz zawiesić zasłony. Jeśli ma to być mały pokój, nie powinny być to grube i ciemne materiały, które przytłoczyłyby wnętrze. Lepszym wyborem w tej sytuacji byłyby lekkie i zwiewne tekstylia. Pamiętaj, że z pomocą zasłon i firanek jesteś w stanie zlikwidować pewne mankamenty pomieszczenia jak jego kształt czy rozmiar (mowa oczywiście o zmianach optycznych nie w metrażu). I kolejną sprawą jest styl w Twoim domu. Tekstylia są jego dopełnieniem, zatem powinny korespondować z estetyką pomieszczenia oraz z jego przeznaczeniem – wiadomo, że inne zasłony nadają się do sypialni, a inne do salonu.

Jak wieszać zasłony?

Jeśli chcesz, by zasłony wydłużyły optycznie pomieszczenie, dobierz takie, które kończą się 2-3 cm od podłogi. Gdy zależy Ci na wprowadzeniu do wnętrz elegancji, dodaj do długości tekstyliów 5 cm. Możesz również wprowadzić do wnętrz odrobinę romantyzmu wieszając zasłony o 20 lub 30 cm dłuższe. Istotny jest również sposób mocowania zasłon – w zależności od ich fasonu, możesz zawiesić je z pomocą taśmy wszytej w górną częścią materiału, przypiąć je na żabkach czy zawiesić na szelkach.

Zasłony – jak mierzyć?

Kluczem do sukcesu jest odpowiednie wymierzenie okna oraz karniszy – ich długości i szerokości. Zwróć uwagę na to, że długość firan i zasłon mierzona jest od miejsca umocowania na karniszu haczyków lub żabek, a nie od punktu jego zawieszenia. Istotny jest również sposób zakładania zasłon – jeśli zależy Ci na luźnych falach, szerokość tkaniny powinna być 2, a nawet 2,5 razy dłuższa niż szerokość okna.

Zasłony – z jakiego materiału?

Jak zostało to już wcześniej zaznaczone, kupno zasłon muszą poprzedzić nasze małe rozważania na temat tego, czego oczekujemy i jaką rolę w pokoju będą spełniać tekstylia. Asortyment zasłon na rynku jest naprawdę duży, co pozwala na dokonanie takiego zakupu, który spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Jeśli zależy Ci na ograniczeniu światła w pomieszczeniu, wybierz gęsto plecione tkaniny, które nie przepuszczą promieni słonecznych. Sprawdzą się one w sypialniach i pokojach z oknami wychodzącymi na południe lub zachód. Jeśli szukasz dekoracji na okna skierowane do północy, szukaj cienkich, jasnych zasłon, które nie będą barierą dla naturalnego światła. Odpowiednio dobrane do wnętrza zasłony mogą nadać mu charakteru i stanowią idealne wykończenie. Tekstylia wprowadzają do pomieszczeń powiew świeżości i można z ich niewielką pomocą zyskać całkiem nowy efekt.

Artykuł ze strony sklepu internetowego firanki.pl oferującego m.in: firanki do sypialni, zasłony zaciemniające, obrusy szyte na wymiar i pościel satyno bawełnianą.

Źródło: firanki.pl/blog/odkryj-sekrety-idealnie-dobranych-zaslon-b13.html

Porada Zielonego Kota

Z tłuszczu pokarmowego powinno pochodzić 20 – 35% dziennego zapotrzebowania energii. Nasycone kwasy tłuszczowe powinny dostarczać poniżej 10% całej energii, a kwasy wielonienasycone – w granicach 6 – 10%. Dlatego z produktów zwierzęcych wybieraj te o najmniejszej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (drób spożywaj kilka razy w tygodniu, a chude mięso czerwone – kilka razy w miesiącu).

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępuj roślinnymi. Spożywaj olej rzepakowy i oliwę z oliwek, ale w niewielkich ilościach – ok. dwie porcje dziennie (jedna porcja to 15 g oleju lub 30 g margaryny), ponieważ są one źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podczas tworzenia codziennego jadłospisu pamiętaj, że tłuszcze są spożywane zarówno w formie „widocznej” (masło, olej, margaryna, smalec, tłuszcz przy mięsie czy wędlinach), jak i w potrawach i produktach, takich jak mięso, sery, wyroby cukiernicze.

Ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, i produktów obfitujących w cholesterol jest warunkiem profilaktyki chorób układu krążenia, ma również istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu otyłości. Pamiętaj, że tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym: 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal, a 1 g białka czy węglowodanów – 4 kcal.

Unikaj potraw smażonych lub pieczonych w tradycyjny sposób – zawierają wysoką zawartość tłuszczów stosowanych do ich przygotowania. Możesz piec w folii aluminiowej, w rękawie, na grillu, gotować (również na parze) lub dusić bez uprzedniego obsmażania. Nie doprawiaj potraw zasmażkami, śmietaną i mąką. Zrezygnuj ze spożywania dań typu fast food.

Prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna zapobiegają nadwadze, otyłości i innym przewlekłym żywieniowozależnym chorobom niezakaźnym, takim jak choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, osteoporoza czy nowotwory. Zdrowy styl życia to przede wszystkim częste spożywanie warzyw i owoców, wybieranie tłuszczów pochodzenia roślinnego zamiast tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ograniczenie spożycia soli, niepalenie tytoniu, a także większa aktywność fizyczna.

Produkty zbożowe dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Są również źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor oraz witamin, przede wszystkim z grupy B oraz witaminę E. Wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna, w trakcie którego usuwane są zewnętrzne części bogate w składniki odżywcze. Większą zawartość witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego mają grube kasze i pieczywo razowe.

Warzywa i owoce są źródłem antyoksydantów, włókna pokarmowego, cennych witamin (zwłaszcza witaminy C oraz B-karotenu). Dostarczają organizmowi kwas foliowy, wapń, potas, magnez i sód. Zawarta w owocach i warzywach nierozpuszczalna oraz nieulegająca trawieniu w przewodzie pokarmowym frakcja błonnika reguluje jego perystaltykę, zapobiegając zaparciom. Błonnik korzystnie wpływa również na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Owoce zawierają dużo cukrów prostych, dlatego warto spożywać więcej warzyw: sałatę, szpinak, cykorię, pomidory, rzodkiewki, ogórki, selera naciowego, kapustę (zwłaszcza pekińską), brokuły, kalafiora, cukinię, kabaczka, bakłażana, fasolkę szparagową, szparagi.

Mleko i przetwory mleczne to główne źródła wapnia w diecie. Dostarczają białko o wysokiej wartości biologicznej, witaminy z grupy B (głównie B2), witaminy A i D oraz składniki mineralne: magnez, potas i cynk.

Tłuszcz mleczny zawiera nasycone kwasy, dlatego warto wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu. Nasycone kwasy tłuszczowe występujące głównie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, zwiększają stężenie cholesterolu w surowicy krwi. To zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Mleko odtłuszczone nie zawiera witaminy A i D, natomiast ilość wapnia, witaminy B2 i białka się nie zmienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *