Od nadwagi do szczupłej sylwetki

od nadwagi do szczupłej sylwetki

W dzisiejszych czasach zachowanie szczupłej sylwetki jest bardzo ciężkie. Siedzący tryb życia, zła dieta, brak aktywności fizycznej przyczyniają się do nadwagi nie tylko u dorosłych osób, ale również u dzieci. Niestety otyłe osoby narażone są na szereg chorób, które mogą zagrażać ich życiu. Choroby układu krążenia, nadciśnienie czy cukrzyca to tylko mała garść tego, co zagraża otyłym osobom. Aby do tego nie dopuścić, należy zacząć dbać o swoje zdrowie poprzez zmianę nawyków żywieniowych oraz rozpoczęcie aktywności fizycznej.

Od czego rozpocząć?

Na początek najlepiej wybrać się do dietetyka, który ułoży odpowiedni jadłospis. Ważne jest to, aby odstawić słodycze, gazowane napoje, fast foody oraz tłuste potrawy. Wskazane natomiast jest spożywanie warzyw, owoców, ryb, pełnoziarnistego pieczywa i makaronów oraz picie dużych ilości niegazowanej wody. Ważna jest również aktywność fizyczna. Można wybrać się na siłownie lub zacząć treningi z instruktorem, który dobierze odpowiednie ćwiczenia.

Wytrwałość to konieczność

Początki zawsze są ciężkie, jednak nie warto się poddawać i należy dążyć do postawionego sobie celu. Oczywiście proces chudnięcia jest bardzo długi, jednak efekty mogą być powalające.

Co zrobić ze zwisającą skórą?

Niestety utrata sporej ilości kilogramów wiąże się z tym, że ciało robi się naciągnięte i zwisają fragmenty niepotrzebnej skóry. Jak pozbyć się tego defektu? Konieczna może się okazać wizyta u lekarza plastyka, który jako jedyny jest w stanie usunąć niepotrzebną i zwisającą skórę. Wiąże się to oczywiście z dosyć dużymi kosztami, szeregiem przeróżnych badań oraz tym, że po zabiegu pozostaje blizna, jednak czego nie robi się, aby dobrze wyglądać. Dzięki takiemu zabiegowi sylwetka może zmienić się nie do poznania, jednak warto mieć świadomość tego, iż w dalszym ciągu należy się zdrowo odżywiać i uprawiać jakiś sport. Tylko w taki sposób możliwe jest utrzymanie ładnej sylwetki. Jeśli powrócimy do starych nawyków to może się to bardzo źle skończyć dla naszego zdrowia.

Porada Zielonego Kota

Jednym z najważniejszych elementów zdrowego stylu życia jest odpowiednio zbilansowana dieta. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, należy spożywać produkty z różnych grup żywności, tzn. dbać o urozmaicenie posiłków, tak aby codziennie dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych – białek, węglowodanów, tłuszczów, a także witamin i składników mineralnych.

Według specjalistów to produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii. Mleko i produkty mleczne również powinny być stałym elementem codziennej diety. Nie może w niej zabraknąć także warzyw i owoców. Poza tym mięso należy spożywać z umiarem – najlepiej zastępować je rybami i roślinami strączkowymi.

Specjaliści zalecają, by ograniczyć spożycie soli oraz tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, a także unikać cukru i słodyczy. Komponując codzienny jadłospis, najlepiej kierować się informacjami zawartymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia, pamiętając, że należy spożywać 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny).

Jedz 150 g chudego mięsa lub ryb dziennie.

Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, szczególnie B1 i B12, witaminy PP oraz łatwo przyswajalnego żelaza.

W miarę możliwości mięso zastępuj rybami, nasionami roślin strączkowych i jajami, które są źródłem pełnowartościowego białka.

Ryby w porównaniu z mięsem zawierają więcej składników mineralnych. Są źródłem jodu i fluoru. Spożywaj 2 – 3 porcje pieczonych lub gotowanych ryb po 150 g tygodniowo. Jedz zwłaszcza tłuste ryby morskie – mają wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Produkty strączkowe zawierają węglowodany złożone, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: żelazo, fosfor i wapń. 1 – 2 razy w tygodniu zastępuj mięso daniem z warzyw strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica).

Jaja (podobnie jak mięso) zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi. Pamiętaj jednak, że w żółtku zawarta jest duża ilość cholesterolu, którego nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu. Niewskazane jest więc spożywanie więcej niż 7 jaj tygodniowo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *