Jaki sport wybrać, aby mieć dobrą sylwetkę?

jaki sport wybrać aby mieć dobrą sylwetkę

Sport to zdrowie, nie raz słyszeliśmy takie stwierdzenie. Aktywność fizyczna niezbędna jest do tego, aby zrzucić zbędne kilogramy lub wyrzeźbić smukłą sylwetkę.
Sport a ładna sylwetka?

Warto wiedzieć, iż nie każda dyscyplina sportowa prowadzi do spalania tkanki tłuszczowej oraz rzeźbienia pięknej sylwetki. Dlaczego? Z tego względu, iż istnieją takie treningi, które prowadzą do rozbudowania muskulatury ciała, dlatego należy ich unikać. Najlepszym sposobem na to, aby zadbać o zgrabną i smukłą sylwetkę są ćwiczenia aerobowe, dzięki którym możliwe jest spalanie nadmiaru kalorii.

Idealna figura to marzenie niejednej kobiety, jednak aby mieć smukłą talię, konieczna jest nie tylko aktywność fizyczna, ale również odpowiednia dieta.

Jaki sport wybrać?

Kobiety zmagające się z nadwagą powinny zacząć od ćwiczeń, które nie będą zbytnio obciążały stawów. Można zdecydować się zatem na pływanie, jazdę na rowerze, aqua aerobic czy nawet krótki spacer. Takie ćwiczenia będą idealne na początek, a w miarę upływu czasu, gdy waga zacznie spadać, można rozpocząć jogging, nordic walking, marsz na stepperze czy też ćwiczenia na siłowni.

Jeśli twoim celem jest dobra kondycja oraz szczupła sylwetka, to najlepszym sportem będzie bieganie. Natomiast jeżeli zależy ci na zgrabnej pupie oraz szczupłych udach i łydkach najlepsze będą zajęcia fitness. W tym celu najlepiej zapisać się na zajęcia do klubu, gdyż takie regularne spotkania są najlepszą motywacją do ćwiczeń. Oczywiście można również ćwiczyć w domu, jednak nie zawsze znajdziemy na to odpowiednią ilość miejsca i szybko możemy się do takich treningów zniechęcić.

Bieganie idealnym sposobem na szczupłą sylwetkę.

Jeśli chodzi o bieganie, to dobrze jest trzymać się pewnej zasady. Chodzi o to, aby trening był dłuższy i powolny niż krótki i intensywny, gdyż tylko w taki sposób osiągniemy zamierzony rezultat. Na początek wystarczy krótki bieg, aby nie nadwyrężyć stawów, jednak z każdym kolejnym dniem warto ten czas nieco wydłużyć. Ważne jest to, aby taki trening poprzedzić krótką rozgrzewką, aby uniknąć niepotrzebnych kontuzji.

Porada Zielonego Kota

Prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna zapobiegają nadwadze, otyłości i innym przewlekłym żywieniowozależnym chorobom niezakaźnym, takim jak choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, osteoporoza czy nowotwory. Zdrowy styl życia to przede wszystkim częste spożywanie warzyw i owoców, wybieranie tłuszczów pochodzenia roślinnego zamiast tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ograniczenie spożycia soli, niepalenie tytoniu, a także większa aktywność fizyczna.

Produkty zbożowe dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Są również źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor oraz witamin, przede wszystkim z grupy B oraz witaminę E. Wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna, w trakcie którego usuwane są zewnętrzne części bogate w składniki odżywcze. Większą zawartość witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego mają grube kasze i pieczywo razowe.

Warzywa i owoce są źródłem antyoksydantów, włókna pokarmowego, cennych witamin (zwłaszcza witaminy C oraz B-karotenu). Dostarczają organizmowi kwas foliowy, wapń, potas, magnez i sód. Zawarta w owocach i warzywach nierozpuszczalna oraz nieulegająca trawieniu w przewodzie pokarmowym frakcja błonnika reguluje jego perystaltykę, zapobiegając zaparciom. Błonnik korzystnie wpływa również na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Owoce zawierają dużo cukrów prostych, dlatego warto spożywać więcej warzyw: sałatę, szpinak, cykorię, pomidory, rzodkiewki, ogórki, selera naciowego, kapustę (zwłaszcza pekińską), brokuły, kalafiora, cukinię, kabaczka, bakłażana, fasolkę szparagową, szparagi.

Mleko i przetwory mleczne to główne źródła wapnia w diecie. Dostarczają białko o wysokiej wartości biologicznej, witaminy z grupy B (głównie B2), witaminy A i D oraz składniki mineralne: magnez, potas i cynk.

Tłuszcz mleczny zawiera nasycone kwasy, dlatego warto wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu. Nasycone kwasy tłuszczowe występujące głównie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, zwiększają stężenie cholesterolu w surowicy krwi. To zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Mleko odtłuszczone nie zawiera witaminy A i D, natomiast ilość wapnia, witaminy B2 i białka się nie zmienia.

Stosowanie używek wpływa negatywnie na zdrowie. Podczas palenia papierosów generowane jest mnóstwo wolnych rodników, które uszkadzają tkanki komórki, przyśpieszają proces starzenia się organizmu oraz powodują nowotwory (jamy ustnej, żołądka, pęcherza). Z kolei alkohol jest bardziej kaloryczny (1 g = 7 kcal) od węglowodanów i białek. Picie alkoholu, zwłaszcza piwa, do którego zazwyczaj spożywamy słone paluszki, orzeszki czy chipsy, sprzyja nadwadze i otyłości oraz nadciśnieniu tętniczemu.

Spośród alkoholi korzystny wpływ na zdrowie wykazuje czerwone wino gronowe, które jest źródłem polifenoli (resweratrol). Polifenole korzystnie wpływają na układ krążenia – zapobiegają rozwojowi miażdżycy i chronią przed zawałem. Jednakże nie powinno spożywać się więcej niż jednej lampki wina w ciągu dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.