Jaki sport wybrać, aby mieć dobrą sylwetkę?

jaki sport wybrać aby mieć dobrą sylwetkę

Sport to zdrowie, nie raz słyszeliśmy takie stwierdzenie. Aktywność fizyczna niezbędna jest do tego, aby zrzucić zbędne kilogramy lub wyrzeźbić smukłą sylwetkę.
Sport a ładna sylwetka?

Warto wiedzieć, iż nie każda dyscyplina sportowa prowadzi do spalania tkanki tłuszczowej oraz rzeźbienia pięknej sylwetki. Dlaczego? Z tego względu, iż istnieją takie treningi, które prowadzą do rozbudowania muskulatury ciała, dlatego należy ich unikać. Najlepszym sposobem na to, aby zadbać o zgrabną i smukłą sylwetkę są ćwiczenia aerobowe, dzięki którym możliwe jest spalanie nadmiaru kalorii.

Idealna figura to marzenie niejednej kobiety, jednak aby mieć smukłą talię, konieczna jest nie tylko aktywność fizyczna, ale również odpowiednia dieta.

Jaki sport wybrać?

Kobiety zmagające się z nadwagą powinny zacząć od ćwiczeń, które nie będą zbytnio obciążały stawów. Można zdecydować się zatem na pływanie, jazdę na rowerze, aqua aerobic czy nawet krótki spacer. Takie ćwiczenia będą idealne na początek, a w miarę upływu czasu, gdy waga zacznie spadać, można rozpocząć jogging, nordic walking, marsz na stepperze czy też ćwiczenia na siłowni.

Jeśli twoim celem jest dobra kondycja oraz szczupła sylwetka, to najlepszym sportem będzie bieganie. Natomiast jeżeli zależy ci na zgrabnej pupie oraz szczupłych udach i łydkach najlepsze będą zajęcia fitness. W tym celu najlepiej zapisać się na zajęcia do klubu, gdyż takie regularne spotkania są najlepszą motywacją do ćwiczeń. Oczywiście można również ćwiczyć w domu, jednak nie zawsze znajdziemy na to odpowiednią ilość miejsca i szybko możemy się do takich treningów zniechęcić.

Bieganie idealnym sposobem na szczupłą sylwetkę.

Jeśli chodzi o bieganie, to dobrze jest trzymać się pewnej zasady. Chodzi o to, aby trening był dłuższy i powolny niż krótki i intensywny, gdyż tylko w taki sposób osiągniemy zamierzony rezultat. Na początek wystarczy krótki bieg, aby nie nadwyrężyć stawów, jednak z każdym kolejnym dniem warto ten czas nieco wydłużyć. Ważne jest to, aby taki trening poprzedzić krótką rozgrzewką, aby uniknąć niepotrzebnych kontuzji.

Porada Zielonego Kota

Jedz 150 g chudego mięsa lub ryb dziennie.

Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, szczególnie B1 i B12, witaminy PP oraz łatwo przyswajalnego żelaza.

W miarę możliwości mięso zastępuj rybami, nasionami roślin strączkowych i jajami, które są źródłem pełnowartościowego białka.

Ryby w porównaniu z mięsem zawierają więcej składników mineralnych. Są źródłem jodu i fluoru. Spożywaj 2 – 3 porcje pieczonych lub gotowanych ryb po 150 g tygodniowo. Jedz zwłaszcza tłuste ryby morskie – mają wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Produkty strączkowe zawierają węglowodany złożone, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: żelazo, fosfor i wapń. 1 – 2 razy w tygodniu zastępuj mięso daniem z warzyw strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica).

Jaja (podobnie jak mięso) zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi. Pamiętaj jednak, że w żółtku zawarta jest duża ilość cholesterolu, którego nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu. Niewskazane jest więc spożywanie więcej niż 7 jaj tygodniowo.

Najważniejszym elementem zdrowego stylu życia jest odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarczy w odpowiednich ilościach nie tylko składników odżywczych białka, tłuszcze i węglowodany), ale również błonnika, witamin i soli mineralnych.

Składniki odżywcze – białka, tłuszcze, węglowodany, nie tylko dostarczają kalorii, ale również budują tkanki, regulują przemianę materii, zapewniają odporność organizmu. Z kolei błonnik poprawia perystaltykę jelit – zapobiega zaparciom oraz chroni przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego. Witaminy i sole mineralne usuwają wolne rodniki, poprawiają wygląd skóry włosów i paznokci oraz budują np. kości (wapń, fosfor).

Zdrowe odżywianie to także spożywanie 5 posiłków w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny). Przy czym śniadanie należy zjeść w ciągu 30 minut od wstania z łóżka, a kolację na 2 godziny przed snem. W przeciwnym razie poziom przemiany materii zmniejszy się i organizm będzie gromadził nadmiar kalorii w postaci tkanki tłuszczowej. Komponując posiłki, najlepiej wybierać produkty jak najmniej przetworzone, gdyż nie zawierają dodatków do żywności (konserwanty, przeciwutleniacze, stabilizatory, emulgatory, słodziki), które mogą negatywnie wpływać na zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *