Jaki sport wybrać, aby mieć dobrą sylwetkę?

jaki sport wybrać aby mieć dobrą sylwetkę

Sport to zdrowie, nie raz słyszeliśmy takie stwierdzenie. Aktywność fizyczna niezbędna jest do tego, aby zrzucić zbędne kilogramy lub wyrzeźbić smukłą sylwetkę.
Sport a ładna sylwetka?

Warto wiedzieć, iż nie każda dyscyplina sportowa prowadzi do spalania tkanki tłuszczowej oraz rzeźbienia pięknej sylwetki. Dlaczego? Z tego względu, iż istnieją takie treningi, które prowadzą do rozbudowania muskulatury ciała, dlatego należy ich unikać. Najlepszym sposobem na to, aby zadbać o zgrabną i smukłą sylwetkę są ćwiczenia aerobowe, dzięki którym możliwe jest spalanie nadmiaru kalorii.

Idealna figura to marzenie niejednej kobiety, jednak aby mieć smukłą talię, konieczna jest nie tylko aktywność fizyczna, ale również odpowiednia dieta.

Jaki sport wybrać?

Kobiety zmagające się z nadwagą powinny zacząć od ćwiczeń, które nie będą zbytnio obciążały stawów. Można zdecydować się zatem na pływanie, jazdę na rowerze, aqua aerobic czy nawet krótki spacer. Takie ćwiczenia będą idealne na początek, a w miarę upływu czasu, gdy waga zacznie spadać, można rozpocząć jogging, nordic walking, marsz na stepperze czy też ćwiczenia na siłowni.

Jeśli twoim celem jest dobra kondycja oraz szczupła sylwetka, to najlepszym sportem będzie bieganie. Natomiast jeżeli zależy ci na zgrabnej pupie oraz szczupłych udach i łydkach najlepsze będą zajęcia fitness. W tym celu najlepiej zapisać się na zajęcia do klubu, gdyż takie regularne spotkania są najlepszą motywacją do ćwiczeń. Oczywiście można również ćwiczyć w domu, jednak nie zawsze znajdziemy na to odpowiednią ilość miejsca i szybko możemy się do takich treningów zniechęcić.

Bieganie idealnym sposobem na szczupłą sylwetkę.

Jeśli chodzi o bieganie, to dobrze jest trzymać się pewnej zasady. Chodzi o to, aby trening był dłuższy i powolny niż krótki i intensywny, gdyż tylko w taki sposób osiągniemy zamierzony rezultat. Na początek wystarczy krótki bieg, aby nie nadwyrężyć stawów, jednak z każdym kolejnym dniem warto ten czas nieco wydłużyć. Ważne jest to, aby taki trening poprzedzić krótką rozgrzewką, aby uniknąć niepotrzebnych kontuzji.

Porada Zielonego Kota

Z tłuszczu pokarmowego powinno pochodzić 20 – 35% dziennego zapotrzebowania energii. Nasycone kwasy tłuszczowe powinny dostarczać poniżej 10% całej energii, a kwasy wielonienasycone – w granicach 6 – 10%. Dlatego z produktów zwierzęcych wybieraj te o najmniejszej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (drób spożywaj kilka razy w tygodniu, a chude mięso czerwone – kilka razy w miesiącu).

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępuj roślinnymi. Spożywaj olej rzepakowy i oliwę z oliwek, ale w niewielkich ilościach – ok. dwie porcje dziennie (jedna porcja to 15 g oleju lub 30 g margaryny), ponieważ są one źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podczas tworzenia codziennego jadłospisu pamiętaj, że tłuszcze są spożywane zarówno w formie „widocznej” (masło, olej, margaryna, smalec, tłuszcz przy mięsie czy wędlinach), jak i w potrawach i produktach, takich jak mięso, sery, wyroby cukiernicze.

Ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, i produktów obfitujących w cholesterol jest warunkiem profilaktyki chorób układu krążenia, ma również istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu otyłości. Pamiętaj, że tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym: 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal, a 1 g białka czy węglowodanów – 4 kcal.

Unikaj potraw smażonych lub pieczonych w tradycyjny sposób – zawierają wysoką zawartość tłuszczów stosowanych do ich przygotowania. Możesz piec w folii aluminiowej, w rękawie, na grillu, gotować (również na parze) lub dusić bez uprzedniego obsmażania. Nie doprawiaj potraw zasmażkami, śmietaną i mąką. Zrezygnuj ze spożywania dań typu fast food.

Prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna zapobiegają nadwadze, otyłości i innym przewlekłym żywieniowozależnym chorobom niezakaźnym, takim jak choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, osteoporoza czy nowotwory. Zdrowy styl życia to przede wszystkim częste spożywanie warzyw i owoców, wybieranie tłuszczów pochodzenia roślinnego zamiast tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ograniczenie spożycia soli, niepalenie tytoniu, a także większa aktywność fizyczna.

Produkty zbożowe dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Są również źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor oraz witamin, przede wszystkim z grupy B oraz witaminę E. Wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna, w trakcie którego usuwane są zewnętrzne części bogate w składniki odżywcze. Większą zawartość witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego mają grube kasze i pieczywo razowe.

Warzywa i owoce są źródłem antyoksydantów, włókna pokarmowego, cennych witamin (zwłaszcza witaminy C oraz B-karotenu). Dostarczają organizmowi kwas foliowy, wapń, potas, magnez i sód. Zawarta w owocach i warzywach nierozpuszczalna oraz nieulegająca trawieniu w przewodzie pokarmowym frakcja błonnika reguluje jego perystaltykę, zapobiegając zaparciom. Błonnik korzystnie wpływa również na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Owoce zawierają dużo cukrów prostych, dlatego warto spożywać więcej warzyw: sałatę, szpinak, cykorię, pomidory, rzodkiewki, ogórki, selera naciowego, kapustę (zwłaszcza pekińską), brokuły, kalafiora, cukinię, kabaczka, bakłażana, fasolkę szparagową, szparagi.

Mleko i przetwory mleczne to główne źródła wapnia w diecie. Dostarczają białko o wysokiej wartości biologicznej, witaminy z grupy B (głównie B2), witaminy A i D oraz składniki mineralne: magnez, potas i cynk.

Tłuszcz mleczny zawiera nasycone kwasy, dlatego warto wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu. Nasycone kwasy tłuszczowe występujące głównie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, zwiększają stężenie cholesterolu w surowicy krwi. To zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Mleko odtłuszczone nie zawiera witaminy A i D, natomiast ilość wapnia, witaminy B2 i białka się nie zmienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *