Zabiegi modelujące sylwetkę

zabiegi modelujące sylwetkę

Piękna sylwetka to marzenie nie jednej z nas, jednak większość kobiet zmaga się z kompleksami, które nie pozwalają cieszyć się ładnym wyglądem. Nadwaga, cellulit czy rozstępy to tylko niektóre z defektów, które oszpecają kobiece ciało. Aby pokazać się na plaży w bikini bez uczucia wstydu, należy odpowiednio zadbać o swoją sylwetkę i uporać się z występującymi problemami. Jak tego dokonać? Wystarczy udać się do salonu kosmetycznego i poddać się odpowiednim zabiegom, które pozbędą się tego, co oszpeca nasze ciało.
Najpopularniejsze zabiegi poprawiające wygląd sylwetki.

1. Rollmasaż.

Rollmasaż to zabieg wyszczuplający, który pomaga w pozbyciu się cellulitu i dodatkowo ujędrnia skórę poprzez rozbicie tkanki tłuszczowej. Już po jednym zabiegu ulega poprawie przemiana materii jednak aby zabieg przyniósł zadowalające efekty, należy wykonywać go przynajmniej 3 razy w tygodniu po około 40 minut.

2. Fale radiowe.

Fale radiowe to jedna z najbardziej skutecznych metod redukcji cellulitu. Metoda ta świetnie aktywizuje proces spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu zmniejsza się obwód ciała. Fale radiowe najczęściej stosuje się na takie partie ciała jak uda, pośladki, biodra oraz talia.

3. Body Wrapping.

To zabieg, który polega na nacieraniu ciała specjalnym żelem rozgrzewającym i owinięciu go w folię, dzięki czemu zbędne składniki przemiany materii są w szybszy sposób usuwane z organizmu. Dzięki temu możliwa jest redukcja cellulitu oraz ujędrnienie ciała a po serii zabiegów można spodziewać się nawet 3 cm mniej w obwodzie ud.

4. Zabieg nieinwazyjnej liposukcji.

Stosowany jest głównie wtedy, gdy pozostałe zabiegi nie przyniosły pożądanych efektów. Taki zabieg wykorzystuje ultradźwięki do procesu kawitacji, przez co tłuszcz z komórek uwalniany jest do przestrzeni około komórkowej i następnie zostaje wydalony przez układ limfatyczny.

To tylko niektóre z dostępnych na rynku zabiegów, które można wykonać, aby zadbać o lepszy wygląd sylwetki. Wszystko zależy od tego, z jakimi problemami się zmagamy i na jakim końcowym efekcie nam zależy.

Porada Zielonego Kota

Zacznij jeść więcej. Ta rada wydaje się z pozoru bez sensu, bo zwykle złe nawyki żywieniowe to miedzy innymi przejadanie się, jedzenie zbyt dużej ilości słodyczy itp. W zdrowym odżywianiu chodzi jednak o jedzenie większej ilości odżywczego jedzenia. A zatem – zacznij jeść więcej odżywczych posiłków. Takich, które odżywią i nawodnią twoje ciało. Zacznij dobrze myśleć o swoim ciele i bądź dla niego miły dając mu codziennie witaminy, minerały, dobre tłuszcze i niezbędne do życia węglowodany złożone. Kiedy robisz zakupy przez internet, to wybieraj produkty ekologiczne, bo są one bardziej bezpieczne dla naszego organizmu i wolne od szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Pamiętaj, że głodzenie się nie ma sensu – bardzo długie przerwy między posiłkami negatywnie wpływają na tempo przemiany materii. 

A zatem w zdaniu jedz więcej chodzi o:

  • Unikanie długich przerw między posiłkami – niedopuszczanie do uczucia wielkiego głodu
  • Jedzenie odżywczych posiłków – takich, które odżywią twój organizm
  • Jedzenie w mniej więcej stałych porach – nasz organizm bardzo lubi regularność
  • Dopasowanie wielkości posiłków do potrzeb – po zjedzonym posiłku powinniśmy być najedzeni, a nie głodni

Prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna zapobiegają nadwadze, otyłości i innym przewlekłym żywieniowozależnym chorobom niezakaźnym, takim jak choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, osteoporoza czy nowotwory. Zdrowy styl życia to przede wszystkim częste spożywanie warzyw i owoców, wybieranie tłuszczów pochodzenia roślinnego zamiast tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ograniczenie spożycia soli, niepalenie tytoniu, a także większa aktywność fizyczna.

Produkty zbożowe dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Są również źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor oraz witamin, przede wszystkim z grupy B oraz witaminę E. Wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna, w trakcie którego usuwane są zewnętrzne części bogate w składniki odżywcze. Większą zawartość witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego mają grube kasze i pieczywo razowe.

Warzywa i owoce są źródłem antyoksydantów, włókna pokarmowego, cennych witamin (zwłaszcza witaminy C oraz B-karotenu). Dostarczają organizmowi kwas foliowy, wapń, potas, magnez i sód. Zawarta w owocach i warzywach nierozpuszczalna oraz nieulegająca trawieniu w przewodzie pokarmowym frakcja błonnika reguluje jego perystaltykę, zapobiegając zaparciom. Błonnik korzystnie wpływa również na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Owoce zawierają dużo cukrów prostych, dlatego warto spożywać więcej warzyw: sałatę, szpinak, cykorię, pomidory, rzodkiewki, ogórki, selera naciowego, kapustę (zwłaszcza pekińską), brokuły, kalafiora, cukinię, kabaczka, bakłażana, fasolkę szparagową, szparagi.

Mleko i przetwory mleczne to główne źródła wapnia w diecie. Dostarczają białko o wysokiej wartości biologicznej, witaminy z grupy B (głównie B2), witaminy A i D oraz składniki mineralne: magnez, potas i cynk.

Tłuszcz mleczny zawiera nasycone kwasy, dlatego warto wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu. Nasycone kwasy tłuszczowe występujące głównie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, zwiększają stężenie cholesterolu w surowicy krwi. To zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Mleko odtłuszczone nie zawiera witaminy A i D, natomiast ilość wapnia, witaminy B2 i białka się nie zmienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.