Zabiegi modelujące sylwetkę

zabiegi modelujące sylwetkę

Piękna sylwetka to marzenie nie jednej z nas, jednak większość kobiet zmaga się z kompleksami, które nie pozwalają cieszyć się ładnym wyglądem. Nadwaga, cellulit czy rozstępy to tylko niektóre z defektów, które oszpecają kobiece ciało. Aby pokazać się na plaży w bikini bez uczucia wstydu, należy odpowiednio zadbać o swoją sylwetkę i uporać się z występującymi problemami. Jak tego dokonać? Wystarczy udać się do salonu kosmetycznego i poddać się odpowiednim zabiegom, które pozbędą się tego, co oszpeca nasze ciało.
Najpopularniejsze zabiegi poprawiające wygląd sylwetki.

1. Rollmasaż.

Rollmasaż to zabieg wyszczuplający, który pomaga w pozbyciu się cellulitu i dodatkowo ujędrnia skórę poprzez rozbicie tkanki tłuszczowej. Już po jednym zabiegu ulega poprawie przemiana materii jednak aby zabieg przyniósł zadowalające efekty, należy wykonywać go przynajmniej 3 razy w tygodniu po około 40 minut.

2. Fale radiowe.

Fale radiowe to jedna z najbardziej skutecznych metod redukcji cellulitu. Metoda ta świetnie aktywizuje proces spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu zmniejsza się obwód ciała. Fale radiowe najczęściej stosuje się na takie partie ciała jak uda, pośladki, biodra oraz talia.

3. Body Wrapping.

To zabieg, który polega na nacieraniu ciała specjalnym żelem rozgrzewającym i owinięciu go w folię, dzięki czemu zbędne składniki przemiany materii są w szybszy sposób usuwane z organizmu. Dzięki temu możliwa jest redukcja cellulitu oraz ujędrnienie ciała a po serii zabiegów można spodziewać się nawet 3 cm mniej w obwodzie ud.

4. Zabieg nieinwazyjnej liposukcji.

Stosowany jest głównie wtedy, gdy pozostałe zabiegi nie przyniosły pożądanych efektów. Taki zabieg wykorzystuje ultradźwięki do procesu kawitacji, przez co tłuszcz z komórek uwalniany jest do przestrzeni około komórkowej i następnie zostaje wydalony przez układ limfatyczny.

To tylko niektóre z dostępnych na rynku zabiegów, które można wykonać, aby zadbać o lepszy wygląd sylwetki. Wszystko zależy od tego, z jakimi problemami się zmagamy i na jakim końcowym efekcie nam zależy.

Porada Zielonego Kota

Z tłuszczu pokarmowego powinno pochodzić 20 – 35% dziennego zapotrzebowania energii. Nasycone kwasy tłuszczowe powinny dostarczać poniżej 10% całej energii, a kwasy wielonienasycone – w granicach 6 – 10%. Dlatego z produktów zwierzęcych wybieraj te o najmniejszej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (drób spożywaj kilka razy w tygodniu, a chude mięso czerwone – kilka razy w miesiącu).

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępuj roślinnymi. Spożywaj olej rzepakowy i oliwę z oliwek, ale w niewielkich ilościach – ok. dwie porcje dziennie (jedna porcja to 15 g oleju lub 30 g margaryny), ponieważ są one źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podczas tworzenia codziennego jadłospisu pamiętaj, że tłuszcze są spożywane zarówno w formie „widocznej” (masło, olej, margaryna, smalec, tłuszcz przy mięsie czy wędlinach), jak i w potrawach i produktach, takich jak mięso, sery, wyroby cukiernicze.

Ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, i produktów obfitujących w cholesterol jest warunkiem profilaktyki chorób układu krążenia, ma również istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu otyłości. Pamiętaj, że tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym: 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal, a 1 g białka czy węglowodanów – 4 kcal.

Unikaj potraw smażonych lub pieczonych w tradycyjny sposób – zawierają wysoką zawartość tłuszczów stosowanych do ich przygotowania. Możesz piec w folii aluminiowej, w rękawie, na grillu, gotować (również na parze) lub dusić bez uprzedniego obsmażania. Nie doprawiaj potraw zasmażkami, śmietaną i mąką. Zrezygnuj ze spożywania dań typu fast food.

Najważniejszym elementem zdrowego stylu życia jest odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarczy w odpowiednich ilościach nie tylko składników odżywczych białka, tłuszcze i węglowodany), ale również błonnika, witamin i soli mineralnych.

Składniki odżywcze – białka, tłuszcze, węglowodany, nie tylko dostarczają kalorii, ale również budują tkanki, regulują przemianę materii, zapewniają odporność organizmu. Z kolei błonnik poprawia perystaltykę jelit – zapobiega zaparciom oraz chroni przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego. Witaminy i sole mineralne usuwają wolne rodniki, poprawiają wygląd skóry włosów i paznokci oraz budują np. kości (wapń, fosfor).

Zdrowe odżywianie to także spożywanie 5 posiłków w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny). Przy czym śniadanie należy zjeść w ciągu 30 minut od wstania z łóżka, a kolację na 2 godziny przed snem. W przeciwnym razie poziom przemiany materii zmniejszy się i organizm będzie gromadził nadmiar kalorii w postaci tkanki tłuszczowej. Komponując posiłki, najlepiej wybierać produkty jak najmniej przetworzone, gdyż nie zawierają dodatków do żywności (konserwanty, przeciwutleniacze, stabilizatory, emulgatory, słodziki), które mogą negatywnie wpływać na zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.