Co jeść a czego unikać, aby zachować smukłą sylwetkę?

co jeść aby zachować smukłą sylwetkę

Piękna i smukła sylwetka to marzenie niejednej kobiety. Jednak brak ruchu i nieodpowiednia dieta nie wpływają pozytywnie na jej wygląd. Aby temu zaradzić, należy mieć świadomość tego, które składniki pożywienia są niezbędne, a które powinny być omijane szerokim łukiem.

1. Ogranicz spożycie cukru i soli.

Zarówno cukier, jak i sól określane są mianem „białej śmierci”. Sól tuczy, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie, dlatego spożywana w nadmiarze bardzo niekorzystnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale również na wygląd sylwetki. Należy mieć świadomość tego, iż zarówno sól, jak i cukier dodawane są dosłownie do wszystkich produktów dostępnych w sklepach, dlatego przed zakupem danego produktu należy zapoznać się z jego składem.

2. Pieczywo? Najlepiej pełnoziarniste.

Niestety najpopularniejsze jest pieczywo wypiekane z białej mąki, jednak taka mąka pozbawiona jest wielu cennych składników odżywczych. Z tego właśnie względu należy spożywać pieczywo wytwarzane z mąki pełnoziarnistej, która bogata jest w przeróżne składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

3. Fast foodom mówimy stanowcze nie.

Jedzenie typu fast-food to nic innego jak puste kalorie pozbawione witamin i minerałów. Jeśli zależy nam na zgrabnej sylwetce, to koniecznie musimy ograniczyć spożywanie hamburgerów, frytek, ale również tłustych potraw, które odkładają się nam w biodrach.

4. Gotuj posiłki na parze.

Gotowanie na parze jest najlepszym i najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków, gdyż tylko wtedy produkty spożywcze tracą najmniej witamin i minerałów. Najgorsze jest spożywanie smażonych dań, dlatego taki sposób przygotowywania posiłków nie jest w ogóle wskazany.

5. Jakie produkty należy spożywać?

Najlepszy wpływ na nasze zdrowie i zachowanie smukłej sylwetki mają przede wszystkim warzywa, owoce, grube kasze, ciemny ryż oraz pełnoziarniste pieczywo. Warto również spożywać kiełki roślin np. rzodkiewki, lucerny, słonecznika, gdyż zawierają one bardzo dużo witamin oraz białka, dzięki czemu korzystnie wpływają na nasz wygląd.

Porada Zielonego Kota

Jedz 150 g chudego mięsa lub ryb dziennie.

Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, szczególnie B1 i B12, witaminy PP oraz łatwo przyswajalnego żelaza.

W miarę możliwości mięso zastępuj rybami, nasionami roślin strączkowych i jajami, które są źródłem pełnowartościowego białka.

Ryby w porównaniu z mięsem zawierają więcej składników mineralnych. Są źródłem jodu i fluoru. Spożywaj 2 – 3 porcje pieczonych lub gotowanych ryb po 150 g tygodniowo. Jedz zwłaszcza tłuste ryby morskie – mają wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Produkty strączkowe zawierają węglowodany złożone, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: żelazo, fosfor i wapń. 1 – 2 razy w tygodniu zastępuj mięso daniem z warzyw strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica).

Jaja (podobnie jak mięso) zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi. Pamiętaj jednak, że w żółtku zawarta jest duża ilość cholesterolu, którego nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu. Niewskazane jest więc spożywanie więcej niż 7 jaj tygodniowo.

Stosowanie używek wpływa negatywnie na zdrowie. Podczas palenia papierosów generowane jest mnóstwo wolnych rodników, które uszkadzają tkanki komórki, przyśpieszają proces starzenia się organizmu oraz powodują nowotwory (jamy ustnej, żołądka, pęcherza). Z kolei alkohol jest bardziej kaloryczny (1 g = 7 kcal) od węglowodanów i białek. Picie alkoholu, zwłaszcza piwa, do którego zazwyczaj spożywamy słone paluszki, orzeszki czy chipsy, sprzyja nadwadze i otyłości oraz nadciśnieniu tętniczemu.

Spośród alkoholi korzystny wpływ na zdrowie wykazuje czerwone wino gronowe, które jest źródłem polifenoli (resweratrol). Polifenole korzystnie wpływają na układ krążenia – zapobiegają rozwojowi miażdżycy i chronią przed zawałem. Jednakże nie powinno spożywać się więcej niż jednej lampki wina w ciągu dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *