Co jeść a czego unikać, aby zachować smukłą sylwetkę?

co jeść aby zachować smukłą sylwetkę

Piękna i smukła sylwetka to marzenie niejednej kobiety. Jednak brak ruchu i nieodpowiednia dieta nie wpływają pozytywnie na jej wygląd. Aby temu zaradzić, należy mieć świadomość tego, które składniki pożywienia są niezbędne, a które powinny być omijane szerokim łukiem.

1. Ogranicz spożycie cukru i soli.

Zarówno cukier, jak i sól określane są mianem „białej śmierci”. Sól tuczy, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie, dlatego spożywana w nadmiarze bardzo niekorzystnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale również na wygląd sylwetki. Należy mieć świadomość tego, iż zarówno sól, jak i cukier dodawane są dosłownie do wszystkich produktów dostępnych w sklepach, dlatego przed zakupem danego produktu należy zapoznać się z jego składem.

2. Pieczywo? Najlepiej pełnoziarniste.

Niestety najpopularniejsze jest pieczywo wypiekane z białej mąki, jednak taka mąka pozbawiona jest wielu cennych składników odżywczych. Z tego właśnie względu należy spożywać pieczywo wytwarzane z mąki pełnoziarnistej, która bogata jest w przeróżne składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

3. Fast foodom mówimy stanowcze nie.

Jedzenie typu fast-food to nic innego jak puste kalorie pozbawione witamin i minerałów. Jeśli zależy nam na zgrabnej sylwetce, to koniecznie musimy ograniczyć spożywanie hamburgerów, frytek, ale również tłustych potraw, które odkładają się nam w biodrach.

4. Gotuj posiłki na parze.

Gotowanie na parze jest najlepszym i najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków, gdyż tylko wtedy produkty spożywcze tracą najmniej witamin i minerałów. Najgorsze jest spożywanie smażonych dań, dlatego taki sposób przygotowywania posiłków nie jest w ogóle wskazany.

5. Jakie produkty należy spożywać?

Najlepszy wpływ na nasze zdrowie i zachowanie smukłej sylwetki mają przede wszystkim warzywa, owoce, grube kasze, ciemny ryż oraz pełnoziarniste pieczywo. Warto również spożywać kiełki roślin np. rzodkiewki, lucerny, słonecznika, gdyż zawierają one bardzo dużo witamin oraz białka, dzięki czemu korzystnie wpływają na nasz wygląd.

Porada Zielonego Kota

Najważniejszym elementem zdrowego stylu życia jest odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarczy w odpowiednich ilościach nie tylko składników odżywczych białka, tłuszcze i węglowodany), ale również błonnika, witamin i soli mineralnych.

Składniki odżywcze – białka, tłuszcze, węglowodany, nie tylko dostarczają kalorii, ale również budują tkanki, regulują przemianę materii, zapewniają odporność organizmu. Z kolei błonnik poprawia perystaltykę jelit – zapobiega zaparciom oraz chroni przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego. Witaminy i sole mineralne usuwają wolne rodniki, poprawiają wygląd skóry włosów i paznokci oraz budują np. kości (wapń, fosfor).

Zdrowe odżywianie to także spożywanie 5 posiłków w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny). Przy czym śniadanie należy zjeść w ciągu 30 minut od wstania z łóżka, a kolację na 2 godziny przed snem. W przeciwnym razie poziom przemiany materii zmniejszy się i organizm będzie gromadził nadmiar kalorii w postaci tkanki tłuszczowej. Komponując posiłki, najlepiej wybierać produkty jak najmniej przetworzone, gdyż nie zawierają dodatków do żywności (konserwanty, przeciwutleniacze, stabilizatory, emulgatory, słodziki), które mogą negatywnie wpływać na zdrowie.

Z tłuszczu pokarmowego powinno pochodzić 20 – 35% dziennego zapotrzebowania energii. Nasycone kwasy tłuszczowe powinny dostarczać poniżej 10% całej energii, a kwasy wielonienasycone – w granicach 6 – 10%. Dlatego z produktów zwierzęcych wybieraj te o najmniejszej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (drób spożywaj kilka razy w tygodniu, a chude mięso czerwone – kilka razy w miesiącu).

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępuj roślinnymi. Spożywaj olej rzepakowy i oliwę z oliwek, ale w niewielkich ilościach – ok. dwie porcje dziennie (jedna porcja to 15 g oleju lub 30 g margaryny), ponieważ są one źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podczas tworzenia codziennego jadłospisu pamiętaj, że tłuszcze są spożywane zarówno w formie „widocznej” (masło, olej, margaryna, smalec, tłuszcz przy mięsie czy wędlinach), jak i w potrawach i produktach, takich jak mięso, sery, wyroby cukiernicze.

Ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, i produktów obfitujących w cholesterol jest warunkiem profilaktyki chorób układu krążenia, ma również istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu otyłości. Pamiętaj, że tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym: 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal, a 1 g białka czy węglowodanów – 4 kcal.

Unikaj potraw smażonych lub pieczonych w tradycyjny sposób – zawierają wysoką zawartość tłuszczów stosowanych do ich przygotowania. Możesz piec w folii aluminiowej, w rękawie, na grillu, gotować (również na parze) lub dusić bez uprzedniego obsmażania. Nie doprawiaj potraw zasmażkami, śmietaną i mąką. Zrezygnuj ze spożywania dań typu fast food.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *