Co jeść a czego unikać, aby zachować smukłą sylwetkę?

co jeść aby zachować smukłą sylwetkę

Piękna i smukła sylwetka to marzenie niejednej kobiety. Jednak brak ruchu i nieodpowiednia dieta nie wpływają pozytywnie na jej wygląd. Aby temu zaradzić, należy mieć świadomość tego, które składniki pożywienia są niezbędne, a które powinny być omijane szerokim łukiem.

1. Ogranicz spożycie cukru i soli.

Zarówno cukier, jak i sól określane są mianem „białej śmierci”. Sól tuczy, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie, dlatego spożywana w nadmiarze bardzo niekorzystnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale również na wygląd sylwetki. Należy mieć świadomość tego, iż zarówno sól, jak i cukier dodawane są dosłownie do wszystkich produktów dostępnych w sklepach, dlatego przed zakupem danego produktu należy zapoznać się z jego składem.

2. Pieczywo? Najlepiej pełnoziarniste.

Niestety najpopularniejsze jest pieczywo wypiekane z białej mąki, jednak taka mąka pozbawiona jest wielu cennych składników odżywczych. Z tego właśnie względu należy spożywać pieczywo wytwarzane z mąki pełnoziarnistej, która bogata jest w przeróżne składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

3. Fast foodom mówimy stanowcze nie.

Jedzenie typu fast-food to nic innego jak puste kalorie pozbawione witamin i minerałów. Jeśli zależy nam na zgrabnej sylwetce, to koniecznie musimy ograniczyć spożywanie hamburgerów, frytek, ale również tłustych potraw, które odkładają się nam w biodrach.

4. Gotuj posiłki na parze.

Gotowanie na parze jest najlepszym i najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków, gdyż tylko wtedy produkty spożywcze tracą najmniej witamin i minerałów. Najgorsze jest spożywanie smażonych dań, dlatego taki sposób przygotowywania posiłków nie jest w ogóle wskazany.

5. Jakie produkty należy spożywać?

Najlepszy wpływ na nasze zdrowie i zachowanie smukłej sylwetki mają przede wszystkim warzywa, owoce, grube kasze, ciemny ryż oraz pełnoziarniste pieczywo. Warto również spożywać kiełki roślin np. rzodkiewki, lucerny, słonecznika, gdyż zawierają one bardzo dużo witamin oraz białka, dzięki czemu korzystnie wpływają na nasz wygląd.

Porada Zielonego Kota

Z tłuszczu pokarmowego powinno pochodzić 20 – 35% dziennego zapotrzebowania energii. Nasycone kwasy tłuszczowe powinny dostarczać poniżej 10% całej energii, a kwasy wielonienasycone – w granicach 6 – 10%. Dlatego z produktów zwierzęcych wybieraj te o najmniejszej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (drób spożywaj kilka razy w tygodniu, a chude mięso czerwone – kilka razy w miesiącu).

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępuj roślinnymi. Spożywaj olej rzepakowy i oliwę z oliwek, ale w niewielkich ilościach – ok. dwie porcje dziennie (jedna porcja to 15 g oleju lub 30 g margaryny), ponieważ są one źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podczas tworzenia codziennego jadłospisu pamiętaj, że tłuszcze są spożywane zarówno w formie „widocznej” (masło, olej, margaryna, smalec, tłuszcz przy mięsie czy wędlinach), jak i w potrawach i produktach, takich jak mięso, sery, wyroby cukiernicze.

Ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, i produktów obfitujących w cholesterol jest warunkiem profilaktyki chorób układu krążenia, ma również istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu otyłości. Pamiętaj, że tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym: 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal, a 1 g białka czy węglowodanów – 4 kcal.

Unikaj potraw smażonych lub pieczonych w tradycyjny sposób – zawierają wysoką zawartość tłuszczów stosowanych do ich przygotowania. Możesz piec w folii aluminiowej, w rękawie, na grillu, gotować (również na parze) lub dusić bez uprzedniego obsmażania. Nie doprawiaj potraw zasmażkami, śmietaną i mąką. Zrezygnuj ze spożywania dań typu fast food.

Prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna zapobiegają nadwadze, otyłości i innym przewlekłym żywieniowozależnym chorobom niezakaźnym, takim jak choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, osteoporoza czy nowotwory. Zdrowy styl życia to przede wszystkim częste spożywanie warzyw i owoców, wybieranie tłuszczów pochodzenia roślinnego zamiast tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ograniczenie spożycia soli, niepalenie tytoniu, a także większa aktywność fizyczna.

Produkty zbożowe dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Są również źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor oraz witamin, przede wszystkim z grupy B oraz witaminę E. Wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna, w trakcie którego usuwane są zewnętrzne części bogate w składniki odżywcze. Większą zawartość witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego mają grube kasze i pieczywo razowe.

Warzywa i owoce są źródłem antyoksydantów, włókna pokarmowego, cennych witamin (zwłaszcza witaminy C oraz B-karotenu). Dostarczają organizmowi kwas foliowy, wapń, potas, magnez i sód. Zawarta w owocach i warzywach nierozpuszczalna oraz nieulegająca trawieniu w przewodzie pokarmowym frakcja błonnika reguluje jego perystaltykę, zapobiegając zaparciom. Błonnik korzystnie wpływa również na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Owoce zawierają dużo cukrów prostych, dlatego warto spożywać więcej warzyw: sałatę, szpinak, cykorię, pomidory, rzodkiewki, ogórki, selera naciowego, kapustę (zwłaszcza pekińską), brokuły, kalafiora, cukinię, kabaczka, bakłażana, fasolkę szparagową, szparagi.

Mleko i przetwory mleczne to główne źródła wapnia w diecie. Dostarczają białko o wysokiej wartości biologicznej, witaminy z grupy B (głównie B2), witaminy A i D oraz składniki mineralne: magnez, potas i cynk.

Tłuszcz mleczny zawiera nasycone kwasy, dlatego warto wybierać mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu. Nasycone kwasy tłuszczowe występujące głównie w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, zwiększają stężenie cholesterolu w surowicy krwi. To zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Mleko odtłuszczone nie zawiera witaminy A i D, natomiast ilość wapnia, witaminy B2 i białka się nie zmienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *