Jak dbać o dobrą sylwetkę?

jak dbać o dobrą sylwetkę

Zamiast męczyć się ponad siłę na siłowni, katować się coraz to nowszymi dietami i liczyć kalorie każdego spożywanego produktu warto wprowadzić w życie kilka zasad, które pomogą zachować ładną i zgrabną sylwetkę na długi czas.

1. Dieta? A może lepiej racjonalny sposób odżywiania?

Stosowałaś już wszystkie z dostępnych diet, jednak żadna z nich nie przyniosła oczekiwanych rezultatów? Zamiast katować się kolejnymi dietami lepiej zmienić swoje nawyki żywieniowe, dzięki czemu nie będziesz obsesyjnie myśleć o swojej wadze. Ważne jest to, aby się nie objadać, ale również nie przeprowadzać głodówek, które najgorzej wpływają na zdrowie oraz sylwetkę.

2. Nie zajadaj stresu

Wiele kobiet podczas stresu nie potrafi nawet spojrzeć na jedzenie, jednak jest również taka grupka, która niestety go zajada. Kolejna tabliczka czekolady nie poprawi zbytnio samopoczucia, a sylwetka z pewnością nie zmieni się w korzystny sposób. Zamiast zajadać stres lepiej go rozładować. W jaki sposób? Aktywność fizyczna! Wystarczy spacer, jazda na rowerze czy rolkach albo relaksująca kąpiel. Te sposoby nie tylko poprawią ogólne samopoczucie, ale również wpłyną korzystnie na wygląd figury.

3. Postaw na śniadanie a o kolacji zapomnij

Śniadanie jest absolutnie najważniejszym posiłkiem i nie wolno bez niego wychodzić z domu. To właśnie ono dostarcza nam energii na cały dzień, dlatego należy je regularnie spożywać. Natomiast jeżeli chodzi o kolację, to nie jest ona niezbędnym posiłkiem i można ją pominąć. Ważne jest to, aby nie objadać się na noc, gdyż nie jest to korzystne zarówno dla zdrowia, jak i wyglądu.

4. Postaw na owoce, warzywa i pełnoziarniste pieczywo

Ważne jest to, aby jadać regularnie. Najlepiej pięć posiłków dziennie w tych samych odstępach czasowych. A co najlepiej zajadać? Warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, chude mięso, tłuste ryby zawierając cenne kwasy omega, a także grube kasze oraz ciemny ryż. Nie należy natomiast objadać się słodyczami oraz tłustymi potrawami. Konieczne jest również odstawienie wszelkich używek.

Porada Zielonego Kota

Zacznij jeść więcej. Ta rada wydaje się z pozoru bez sensu, bo zwykle złe nawyki żywieniowe to miedzy innymi przejadanie się, jedzenie zbyt dużej ilości słodyczy itp. W zdrowym odżywianiu chodzi jednak o jedzenie większej ilości odżywczego jedzenia. A zatem – zacznij jeść więcej odżywczych posiłków. Takich, które odżywią i nawodnią twoje ciało. Zacznij dobrze myśleć o swoim ciele i bądź dla niego miły dając mu codziennie witaminy, minerały, dobre tłuszcze i niezbędne do życia węglowodany złożone. Kiedy robisz zakupy przez internet, to wybieraj produkty ekologiczne, bo są one bardziej bezpieczne dla naszego organizmu i wolne od szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Pamiętaj, że głodzenie się nie ma sensu – bardzo długie przerwy między posiłkami negatywnie wpływają na tempo przemiany materii. 

A zatem w zdaniu jedz więcej chodzi o:

  • Unikanie długich przerw między posiłkami – niedopuszczanie do uczucia wielkiego głodu
  • Jedzenie odżywczych posiłków – takich, które odżywią twój organizm
  • Jedzenie w mniej więcej stałych porach – nasz organizm bardzo lubi regularność
  • Dopasowanie wielkości posiłków do potrzeb – po zjedzonym posiłku powinniśmy być najedzeni, a nie głodni

Z tłuszczu pokarmowego powinno pochodzić 20 – 35% dziennego zapotrzebowania energii. Nasycone kwasy tłuszczowe powinny dostarczać poniżej 10% całej energii, a kwasy wielonienasycone – w granicach 6 – 10%. Dlatego z produktów zwierzęcych wybieraj te o najmniejszej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (drób spożywaj kilka razy w tygodniu, a chude mięso czerwone – kilka razy w miesiącu).

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępuj roślinnymi. Spożywaj olej rzepakowy i oliwę z oliwek, ale w niewielkich ilościach – ok. dwie porcje dziennie (jedna porcja to 15 g oleju lub 30 g margaryny), ponieważ są one źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Podczas tworzenia codziennego jadłospisu pamiętaj, że tłuszcze są spożywane zarówno w formie „widocznej” (masło, olej, margaryna, smalec, tłuszcz przy mięsie czy wędlinach), jak i w potrawach i produktach, takich jak mięso, sery, wyroby cukiernicze.

Ograniczenie spożycia tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, i produktów obfitujących w cholesterol jest warunkiem profilaktyki chorób układu krążenia, ma również istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu otyłości. Pamiętaj, że tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym: 1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal, a 1 g białka czy węglowodanów – 4 kcal.

Unikaj potraw smażonych lub pieczonych w tradycyjny sposób – zawierają wysoką zawartość tłuszczów stosowanych do ich przygotowania. Możesz piec w folii aluminiowej, w rękawie, na grillu, gotować (również na parze) lub dusić bez uprzedniego obsmażania. Nie doprawiaj potraw zasmażkami, śmietaną i mąką. Zrezygnuj ze spożywania dań typu fast food.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *